Vergoeding speciaal bereide geneesmiddelen 1 juni 2015

In eerste instantie hadden zorgverzekeraars in februari 2015 bepaald om per 1 maart 2015 een lijst van ruim 400 geneesmiddelen niet meer te vergoeden. Het ging voornamelijk om op maat gemaakte geneesmiddelen voor jongeren en ouderen, die een aangepaste toedieningsvorm of dosering hebben. Na hevig protest van apothekers, artsen en patiënten is deze abrupte vergoedingswijziging achteraf uitgesteld tot 1 juni 2015.

Wijziging per 1 juni 2015

Per 1 juni 2015 worden sommige speciaal gemaakte geneesmiddelen toch niet meer vergoed door veel zorgverzekeraars. Sommige zorgverzekeringen hanteren echter een ruimere overgangsperiode tot 1 januari 2016, waardoor de betreffende geneesmiddelen voor sommige verzekerden toch voorlopig vergoed blijft worden. De regels kunnen voor elke zorgverzekeraar anders zijn; wij raden u aan om in geval van twijfel, contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Waarom?

In het algemeen geldt dat de zorgverzekeraars speciaal gemaakte geneesmiddelen niet meer vergoeden die volgens de zorgverzekeraar:

  • niet bewezen werkzaam en effectief zijn
  • duurder zijn dan vergelijkbare geneesmiddelen en
  • bijna hetzelfde zijn als reguliere geneesmiddelen voor dezelfde aandoening die niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Wij betreuren deze stap van de zorgverzekeraars. Zo zijn sommige geneesmiddelen (bv bepaalde combinatiecremes) juist samengesteld ten behoeve van de patiëntvriendelijkheid en gebruiksgemak, zodat de patiënt niet 2 of meer verschillende geneesmiddelen hoeven te gebruiken. In overleg met de voorschrijver proberen wij u altijd een alternatief te geven; in sommige gevallen betekent het dat u meerdere geneesmiddelen moet gaan gebruiken, in andere gevallen is een alternatief niet mogelijk en zult u de kosten toch zelf moeten betalen.

Verschillen tussen verzekeraars

Elke zorgverzekeraar beoordeelt de vergoedingsregels op zijn eigen manier. Daarom kan de vergoeding per zorgverzekeraar en per patiënt verschillen. De zorgverzekeraar beoordeelt bovendien de vergoedingsregels regelmatig opnieuw. De vergoeding kan dus na verloop van tijd weer veranderen.

Lees voor meer informatie ook onze folder “Vergoeding speciaal voor u gemaakte medicijnen”

Reacties zijn gesloten.