Ranitidine terugroepactie (recall)

7 oktober 2019

Van de apothekersorganisatie (KNMP) en de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben wij het bericht vernomen dat de apotheek alle geneesmiddelen met Ranitidine moeten terugroepen bij onze clienten.

Wat is er aan de hand?
Uit onderzoek blijkt dat tijdens het huidige productieproces van Ranitidine een kankerverwekkende stof mogelijk kan vrijkomen; het zogenaamde nitrosamine (NDMA). Bij langdurige blootstelling aan hoge sterktes nitrosamine is deze stof kankerverwekkend.

Wat betekent dit voor mij?
Het is nog steeds niet duidelijk bij welke producten en bij welke sterkten deze stof vrijgekomen zijn. Uit voorzorg worden daarom alle producten van Ranitidine teruggeroepen.
Het advies is om niet zomaar direct te stoppen met uw medicatie, daar er geen acuut gevaar is voor uw gezondheid. In overleg met uw huisarts kan deze een alternatief middel voorschrijven. Net als Ranitidine worden deze alternatieven alleen vergoed indien ze chronisch gebruikt worden.

Wat doe ik met mijn oude doosjes?
De apotheek stuurt u deze week een bericht met het verzoek uw producten terug te brengen naar de apotheek. Wij leggen vast wie wat retour heeft gebracht. Mocht u (nog) geen bericht ontvangen hebben dan kunt u ook alvast uw producten retourneren.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Helaas blijft de berichtgeving, ook vanuit de IGJ summier. Dit is wat wij op dit moment weten.

Met vriendelijke groet,

S.H.Lam, apotheker
Apotheek Caleidoscoop

Reacties zijn gesloten.