Paracetamol: veilig?

Maakt u zich zorgen over de veiligheid van paracetamolgebruik? De media delen verschillende berichten over mogelijke vervuiling van paracetamol. De risico’s zijn erg klein en voor zover onze informatie vanuit de instanties strekt kunt u veilig paracetamol gebruiken als dat nodig is bij (pijn)klachten. Ons huismerk bevat niet de grondstoffen van de bekendgemaakte leverancier, Anqiu Lu’an Pharmaceutical.

Wat is er aan de hand?

Het NRC heeft 9 juli een artikel gepubliceerd over vervuiling van paracetamol met para-chlooraniline (PCA), een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is de hoeveelheid PCA in de geteste paracetamol binnen de toegestane hoeveelheid.

Concreet betekent dit als iemand zijn héle leven lang de maximale dosering paracetamol gebruikt, de kans 1 op 100.000 is dat deze persoon kanker kan krijgen ten gevolge van de stof. Bij kortdurend paracetamolgebruik is het risico nog veel lager.

Ons advies
Gebruikt u nu paracetamol voor pijnklachten? Als apotheek adviseren wij dit te blijven slikken als het nodig is. Paracetamol is veiliger dan het gebruik van andere pijnstillers. Dit heeft te maken met het risico op (ernstige) bijwerkingen of een wisselwerking met andere medicijnen.

Meer informatie vindt u op de website van het CBG: https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-nieuws-over-veiligheid-van-medicijnen/nieuws/2020/07/09/veiligheid-paracetamol-staat-niet-ter-discussie

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op. Ons team staat voor u klaar!

Reacties zijn gesloten.